Tegenwoordig zijn camera’s niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Toch kunnen camera’s niet zomaar worden geïnstalleerd en moet er voldaan worden aan bepaalde regels en wetgevingen. Zo is bijvoorbeeld de “wet bescherming persoonsgegevens” van toepassing zodra mensen herkenbaar in beeld komen.
In het kort de regels beschrijven waar rekening mee moet worden gehouden.
Camera toezicht privé
Als eigenaar van de woning is het toegestaan om je eigendommen te filmen; in sommige gevallen is het ook toegestaan om gedeeltes van de openbare weg te filmen. Dit geld alleen als het doel waarvoor de camera’s zijn aangebracht onvermijdelijk samen gaan met het feit dat delen van de openbare weg in beeld worden gebracht. Volledige straatbewaking is dus niet toegestaan.
Het is in deze situaties altijd wel belangrijk kenbaar te maken dat er camera’s zijn geïnstalleerd; dit kan bijvoorbeeld met een sticker op de deur of een bord in de tuin.
Camera toezicht winkels/werkvloer
Het plaatsen van camera’s in winkels of op de werkvloer is toegestaan om te beschermen tegen beschadiging of diefstal. Maar hierbij moet goed onderzocht worden of dit wel noodzakelijk is, en het opweegt tegen het privacy belang van bijvoorbeeld uw werknemers.
Ook hier is het belangrijk dat er goed word aangegeven dat er camera’s geplaatst zijn.
In het geval van extreem veel diefstal (waarbij er van alles is geprobeerd om dit te voorkomen maar wat niet gelukt is), mag er gebruikt gemaakt worden van cameratoezicht welke niet vermeld is.
Camera toezicht in bedrijfsprocessen
Camera’s op de werkvloer kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt dan alleen beveiliging. Zo kunnen deze worden ingezet om de veiligheid van het personeel op afstand te bewaken. Bijvoorbeeld dat bij het constateren van een calamiteit, de machines op tijd kunnen worden uitgezet.
In alle gevallen is het van belang de wetgeving te toetsen aan de inzet van het middel; uiteraard beschikken onze leden over alle kennis om u hierbij goed te adviseren